GELE BOEKJE: Algemene Bouwplaatskosten model 2018

“Inzicht in alle bijkomende kosten van een bouwproject”

 

De begroting is rond, dus het bouwproject kan starten. Voordat de eerste paal de grond in kan, moet het bouwterrein worden ingericht en diverse andere zaken geregeld worden om van start te gaan.

Voordat er gestart kan worden met bouwen moet er veel gebeuren. Accommodatie voor de medewerkers -  tijdelijke aansluitingen -  netwerken voor databeheer,-afzettingen - opslag van materialen – vervoer - communicatie en nog veel meer.

 

Wat zijn Algemene Bouwplaatskosten?

Deze bijkomende kosten welke gemaakt worden voordat er gestart kan worden met bouwen, vallen onder “Algemene Bouwplaatskosten”. Dit zijn kosten die direct samenhangen met het project, maar die geen direct verband hebben met onderdelen van het bouwobject, maar uiteraard wel moeten worden meegenomen in de begroting. Dit is een belangrijk onderdeel, want deze kosten nemen vaak een fors gedeelte uit van de totale begroting. Dit kan oplopen tot wel 10% van de totale kosten.

 

Het “Gele boekje” geeft inzicht in wat Algemene Bouwplaatskosten nu precies zijn

Omdat het onduidelijk is wat nu precies die bijkomende kosten zijn hebben De Vereniging van Bouwkostendeskundigen (NVBK) en Bouwend Nederland een overzichtelijk model gemaakt Dit is het Algemene Bouwplaatskosten Model 2018, ook wel bekend als het “gele boekje”.

In dit model, mede opgesteld door René Wagter van BKS Schagen, staat helder toegelicht wat die Algemene Bouwplaatskosten zijn, bij welke kostensoort ze behoren en welke diverse rubrieken er zijn .

Een aantal van deze rubrieken zijn:

- Algemene projectgegevens;

- Inzet van Leidinggevend en ondersteunend personeel;

- Voorzieningen personeel op de bouwplaats;

- Inrichting en beheer van het bouwterrein;

- Transport en logistiek;

- Tijdelijke aansluitingen;

- Inzet van klein materieel;

- Bijzondere ABP kosten (specials)

 

De komende periode zal BKS Schagen via diverse artikelen bovenstaande rubrieken welke vermeld staan in het ”gele boekje” en onderdeel zijn van de Algemene Bouwplaatskosten, verder toelichten.

 

ABK model 2018 is onmisbaar voor de adviseur, kostendeskundige en begroter

In het Algemene Bouwplaatskosten Model 2018 wordt er per rubriek overzichtelijk aangeduid,  uitgesplitst en een toelichting gegeven. Je hebt in één oogopslag een duidelijk beeld van welke bijkomende kosten er zijn en onder welke rubriek ze vallen. Schematisch worden alle soorten kosten weergegeven. Zo is te zien dat de Algemene Bouwplaatskosten vallen onder de kostensoort “Bouwkosten” binnen een totale begroting. Kortom het Algemene Bouwplaatskosten Model 2018 is onmisbaar voor adviseurs/ opdrachtgever/ opdrachtnemer.

 

Meer informatie?

Het Algemene Bouwplaatskosten Model 2018 is beschikbaar op onze website www.bksschagen.nl.
U kunt deze eenvoudig downloaden en inlezen. Voor meer informatie kunt u terecht bij René Wagter via 0224-296580 of stuur uw vraag via info@bksschagen.nl (mailto:info@bksschagen.nl).

ABK Model 2018 ABK Model 2018