Bouwkostenberekeningen nog essentiëler in huidige tijd door stijging bouwmaterialen

“Kosten bouwmaterialen door het dak” kopt onlangs een artikel op RTLNieuws (https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5295307/prijzen-bouwmaterialen-duur-extreem-gestegen-70-procent). Wie in deze tijd gaat bouwen of verbouwen zal al snel merken dat de kosten de pan uit rijzen. BKS Schagen adviseert hoe je overzicht kunt houden op een begroting bij de stijging van materiaal, transport en energie in de huidige tijd met een goed bouwkostenadvies en tussentijdse calculaties.

 

Prijsstijging van 50% op hout, ijzer en staal

Volgens BK Schagen heeft COVID-19 de afgelopen twee jaar gezorgd voor een stijging in kosten, met name door een toename aan het aantal bouwprojecten (klein en groot) en door de onzekere omstandigheden waardoor leveranciers kleinere voorraden bijhielden. COVID-19 lijkt onder controle, hierdoor is de vraag naar materialen nog groter geworden. Optimisme, vooruitkijken en uitgestelde projecten oppakken zorgt voor een nog grotere vraag naar bouwmaterialen. Ten opzichte van eerdere jaren zijn prijsstijgingen op materialen als hout, ijzer en staal (https://nos.nl/artikel/2380864-het-is-een-stuk-duurder-geworden-om-een-huis-te-ver-bouwen) zijn al groter dan 50% (bron o.a. NOS.nl). 

 

Projectplanningen lopen uit en kosten lopen in snel tempo op

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft invloed op allerlei zaken waardoor nog grotere prijsstijgingen niet meer tegen zijn te gaan. Staal komt uit Rusland, hierdoor is de toevoer door alle sancties minder geworden. Fabrieken in o.a. Zuid-Europa draaien overuren, maar dat vraagt kostbare energie. Niet alleen energie maar ook transport is schaars. Het transport van materialen wordt veelal door transportbedrijven uit het Oostblok uitgevoerd, ook hier is minder aanbod van. De gevolgen zien we terug in hogere transportkosten. Bovengenoemde invloeden van prijsstijgingen en de gevolgen hiervan geldt tevens voor hout en ijzer.

Omdat de prijzen in zo’n korte tijd in hoge mate stijgen schieten veel projecten buiten hun vooraf gestelde begrotingen. Logisch verklaarbaar, maar wel hinderlijk in het bouwproces. Veel projecten en begrotingen zijn voor de Coronacrisis gemaakt en toegepaste bedragen vallen nu vele malen hoger uit dan begroot. Overschrijding van kosten, een te kort aan materialen en het uitlopen van projectplanningen zijn risico’s waar we in deze tijd scherp op moeten zijn.

 

Hoe zorg je dat de kosten van je bouwproject onder controle blijven? Vooruit zien is regeren!

Het oplossen van deze risico’s  is niet gemakkelijk en  is afhankelijk van vele externe factoren.
Echter, vooruit zien is regeren en daar is een goede bouwkostenberekening een goed begin van. Bouwkostenadviesbureau BKS Schagen is hierin gespecialiseerd. Neem contact op voor een persoonlijk advies.

www.bksschagen.nl (http://www.bksschagen.nl)– info@bksschagen.nl (mailto:info@bksschagen.nl)- 0224-296580

4 4