Het woonakkoord

ingevoerd op 20-2-2013

Bij BKS Schagen merken we uiteraard ook dat het in de woningbouwmarkt minder is geworden. Met het bekend worden van het Woonakkoord van Minister Stef Blok (VVD) van Wonen en Rijksdienst, D66, de CU en de SGP hopen we dat er een doorbraak geforceerd wordt in de stilstaande markt. De vraag is echter of de voorstellen in het akkoord structureel genoeg zijn om dit te realiseren.

De belangrijkste punten van het woonakkoord opgesomd:
- Verlaging van de verhuurdersheffing van 2,1 miljard naar 1,7 miljard;
- Huiseigenaren kunnen de keuze maken niet 100 procent, maar 50 procent van de hypotheek af te lossen;
- Fonds voor energiebesparing waar 150 miljoen in gestoken wordt;
- Een verlaging van de btw op renovaties en verbouwingen van 21 procent naar 6 procent. Deze regeling gaat in per 1 maart voor de periode van één jaar;
- Het ombouwen van leegstaande kantoorruimte tot woningen wordt gestimuleerd;
- De huurstijging is geen 9 procent, maar maximaal 6,5 procent (inkomensafhankelijk).
- Fonds voor startersleningen waar niet 20 miljoen, maar 50 miljoen naartoe gaat;
- Huurverlaging mogelijk voor mensen die in inkomen achteruit gaan;
- De hoogte van de huur wordt niet gekoppeld aan de WOZ-waarde.

Om de huidige situatie in de bouwsector te verbeteren, wordt de btw op verbouwingen en renovaties het komende jaar lang verlaagd van 21 naar 6 procent, daarnaast komt er verspreid over twee jaar 150 miljoen euro vrij voor een fonds voor het energiezuiniger maken van woningen. Met behulp van marktpartijen moet het fonds uitgroeien tot 600 miljoen euro.

Wat volgens BKS Schagen essentieel is voor de woningbouw blijft het vertrouwen in de woningmarkt, de economie en de investeringen van corporaties. Zonder deze factoren blijft de bouwsector in de put zitten.

Mocht u naar aanleiding van de Btw-verlaging (van 21% naar 6%) en het beschikbaar komen van de gelden voor het energiezuiniger maken van uw woning of woningenbestand plannen hebben om reguliere- of energie besparende renovaties (http://www.bksschagen.nl/pg-401-7-54090/pagina/referenties-renovatie.html) uit te gaan voeren, staan wij u graag bij met passend advies. Ook als u leegstaande kantoorpanden (http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/586510-1302/nog-nooit-zoveel-lege-kantoren-als-nu) heeft welke u wilt verbouwen tot (studenten-)woningen, kunnen wij uiteraard met u meedenken. Wij rekenen graag met u mee om uw plannen te realiseren, neem vrijblijvend contact (mailto:info@bksschagen.nl) op met ons kantoor of bel 0224-296580.