BKS Schagen betrokken bij PPS contracten RGD

ingevoerd op 15-10-2012

BKS Schagen betrokken bij PPS contracten Rijksgebouwendienst

BKS Schagen is op het moment betrokken als bouwkostendeskundige/-adviseur bij de tenderfase van twee PPS projecten (DBFMO), in de markt gezet door de Rijksgebouwendienst:
• Nieuwbouw VWS/RIVM (http://rgd.nl/onderwerpen/de-gebouwen/vws-rivm-utrecht/) te Utrecht;
• Bezuidenhoutseweg 30 (B30) (http://rgd.nl/onderwerpen/de-gebouwen/bezuidenhoutseweg-30-den-haag/), Den Haag.

Nieuwbouw RIVM:
De nieuwe huisvesting voor onderdelen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport [VWS] komt op het Utrecht Science Park / De Uithof in Utrecht. Het betreft onder meer de huisvesting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu [RIVM], een agentschap van het ministerie van VWS.
Het pand wordt gebouwd op de locatie van het huidige Wentgebouw op het Utrecht Science Park (USP) aan de Uithof in Utrecht.

Opdrachtgever van het project is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Rijksgebouwendienst treedt op als aanbestedende dienst. Het pand zal ondermeer onderdak bieden aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Consortium:
BKS Schagen is onderdeel van het consortium I20 In Omnibus Omnia B.V. i.o.
Facilicom Bedrijfsdiensten B.V., Volker Wessels Bouw _ Vastgoedontwikkeling Noord/Oost B.V. en Macquarie Capital Group Limited (Aandeelhouders)
Van Berkel en Bos U.N. Studio B.V.
Studio Linse B.V.
Karres en Brands Landschapsarchitecten B.V.
Visser & Smit Bouw B.V.
Bouwbedrijf Wessels Rijssen B.V.
Van Looy Group N.V.
Arup B.V.
Facilicom Bedrijfsdiensten B.V.

Publiek Private Samenwerking (PPS):
De nieuwbouw van VWS/RIVM is de eerste Publiek Private Samenwerking (PPS) voor een overheidsgebouw met gespecialiseerde laboratoria in Nederland. Deze PPS voor kantoren en hoogwaardige laboratoria omvat een Design, Build, Finance, Maintain and Operate (DBFMO)-contract. Daarbij komen ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie gedurende een lange periode in handen van het consortium te liggen.

Planning:
De dialoogfase start na de zomer van 2012, waarbij de verwachting is dat er eind 2013 een voorkeursbieder voor de aanbesteding is gekozen en dat er dan een ontwerp voor het gebouw is. De contract close staat gepland in het voorjaar van 2014. Eind 2012 start de Universiteit Utrecht het duurzaam slopen van het Wentgebouw. Er wordt bewust voor nieuwbouw gekozen omdat het Wentgebouw (1974) niet voldoet aan de huidige huisvestingseisen voor kantoren en hoogwaardige laboratoria. Begin 2015 is de kavel bouwrijp. Het nieuwe gebouw zal duurzaam worden gebouwd.
Op het moment zijn er drie consortia geselecteerd waarmee de dialoogfase doorlopen zal worden.

Facts & Figures:
• Met de nieuwbouw komen in 2018 1.450 RIVM medewerkers komen te werken in het nieuwe gebouw.
• RIVM gebouw van 105.000 m2 (Bilthoven) naar circa 60.000 m2 (USP/De Uithof).
• RIVM gaat van 50 gebouwen (Bilthoven) naar 1 gebouw (USP/De Uithof).
• De helft van de parkeerbehoefte van het RIVM wordt in P&R De Uithof ondergebracht.
• De toekomstige halte van de sneltramverbinding ligt op loopafstand van het nieuwe RIVM gebouw.
• Tot 2018 wordt er in totaal voor ongeveer € 1 miljard geïnvesteerd in het USP/De Uithof. Voorbeelden hiervan zijn de aanleg van de tram, P&R De Uithof, extra studentenhuisvesting, uitbreiding van de aanwezigheid van de Hogeschool Utrecht en het Hubrechtlaboratorium, en een extra incubatorgebouw voor startende bedrijven.
• Bijzonder aan de huisvesting voor het RIVM is dat het gebouw, naast kantoren, ook laboratoria zal bevatten. Een aantal laboratoria is bijzonder beveiligd en bevat high containment faciliteiten.

Bezuidenhoutseweg 30 (B30):
Het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en een nog nader te bepalen vierde/vijfde gebruiker worden gemeenschappelijk gehuisvest in het Rijksmonument aan de Bezuidenhoutseweg 30 te Den Haag (B30).
BKS Schagen is als bouwkostendeskundige/-adviseur onderdeel van het consortium InNova, bestaande uit:
Volker Wessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Participaties B.V. en Macquarie Capital Group Limited (Aandeelhouders)
Meijer en van Schooten Architecten B.V.
Architectenbureau Fritz B.V.
De Bonth van Hulten B.V.
AAFM Facility management B.V.
Visser & Smit Bouw B.V.
Stam + de Koning B.V.

Aanleiding:
De ambitie van de drie planbureaus is om B30 te ontwikkelen tot hét kenniscentrum van de Rijksoverheid. Geen doorsnee kantoor, maar een ‘denktank’ waar excellent onderzoek verricht wordt en prikkelende debatten en seminars plaatsvinden. Het huidige gebouw moet hiervoor geschikt worden gemaakt. Een renovatie moet er voor zorgen dat het gebouw voldoet aan eigentijdse eisen op het gebied van binnenklimaat, functionaliteit en uitstraling.

Projectorganisatie:
De Rijksgebouwendienst treedt op als aanbestedende dienst voor de realisatie van deze renovatie volgens publiek-private samenwerking (PPS). Dit betekent dat het ontwerpen, het bouwen en inrichten, de facilitaire diensten en het onderhoud en het financieren van het project geïntegreerd wordt gecontracteerd. Met andere woorden: alle fasen van de levenscyclus van het gebouw worden hierbij in één contract aanbesteed. De duur van dit geïntegreerd contract zal 30 jaar zijn.

Omvang:
Het totale oppervlak van het gebouw is ca. 21.000 m2 BVO. Het gebouw bestaat uit ca. 15.000m2 in de oudbouw (gebouwd onder leiding van rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel in 1912-1917) en ca. 6000m2 in de nieuwbouw (ontworpen door architect H. Ruijssenaars in 1993). Het gebouw als geheel is een Rijksmonument.

Locatie:
De Bezuidenhoutseweg 30 (B30) is een statig pand, mooi gelegen aan het Haagse Bos en dichtbij station Den Haag Centraal en diverse ministeries.

Planning:
Naar verwachting gaat de aanbesteding van het project in het tweede kwartaal van 2012 van start en is de realisatie in het derde kwartaal van 2015 gereed.
Nieuwe locatie RIVM, Utrecht (source: www.rgd.nl) Nieuwe locatie RIVM, Utrecht (source: www.rgd.nl)
Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag (B30) (Source: www.cleantotaal.nl) Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag (B30) (Source: www.cleantotaal.nl)
Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag (B30) (Source: www.rgd.nl) Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag (B30) (Source: www.rgd.nl)
Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag (B30) (Source: www.rgd.nl) Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag (B30) (Source: www.rgd.nl)